dagtochten. vaartrainingen. romantisch overnachten.

Algemene informatie

De sleepboot Willem word dit jaar 85 jaar! Nadat ze een sleepbotenleven van 85 jaar onder de kiel heeft, doorspekt met avonturen, duizenden vrachten door storm en wind veilig de haven in gesleept heeft mag sleepboot Willem het nu rustiger aan doen. Tegenwoordig word ze vertroeteld met verfkwast en oliekan en varen doet ze alleen nog voor de lol. Stap aan boord en beleef een stukje geschiedenis aan boord van dit unieke schip.

Thuishaven van de Willem is het plaatsje Zoutkamp ,gelegen in het noord-westelijkste puntje van de provincie Groningen, Van hieruit kunnen prachtige dagtochten en vaardigheidstrainingen gevaren worden over het Reitdiep, Zoutkampperil en door het nationaal park het Lauwersmeer. Er kan zelfs door de sluis even aan het zoute water van de de waddenzee geroken worden. Door zijn diepgang kan de Willem hier echter maar beperkt varen. Aan boord is ruimte voor groepen tot 12 personen. Sleepboot Willem kan ook voor overnachtingen geboekt worden. Zij beschikt over een romantiche gastenhut met eigen sanitair voor twee personen.

De Willem is in het nationaal register varende monumenten opgenomen. Ze is gebouwd in 1930 op de werf Velthuijzen in Zaandam.

 • Lengte: 18 m
 • Breedte: 4,68 m
 • Diepgang: 1,85 m
 • Motor: 1x 8 cilinder MWM type THRS.518A uit 1967 vermogen 350 pk bij 1500 rpm

Kapitein en bemanning

Sleepboot Willem is volledig gerestaureerd en word liefdevol onderhouden door de huidige eigenaren Jan en Linda Landman. Zij beheerden al sinds enige jaren de Binnenhaven van Zoutkamp en daar lag Willem sinds 2012 al enige tijd te koop. Ze vonden dat het zo’n vertrouwd dorps en havengezicht was geworden dat het schip in het dorp moest blijven en kwamen op het idee om een B&B op de sleepboot te beginnen. Ook paste het goed binnen het bedrijf “Waterrecreatie Zoutkamp”. Allebei zijn ze watersporters en Jan is naast zijn baan als brandweerman opgegroeid in de weg en waterbouw en vaart nog regelmatig als zetschipper op diverse schepen. Linda is planner op een Loon en grondverzetbedrijf en doet de administratie en springt bij waar nodig is. Eind 2014 zijn de eerste contacten gelegd met Binnenvaartcruises en werden de plannen gemaakt voor dagtochten en vaartrainingen.

Accomodatie

De willem heeft veilig te belopen gangboorden, een voor en achterdek waarop u bij goed weer heerlijk van de vaart en de omgeving kunt genieten. Vanuit de karakteristieke houten stuurhut van de Willem hebt u vanachter het grote houten stuurwiel een vrij uitzicht over en rond het schip. De stuurhut beschikt over een comfortabele zitbank. Van hieruit daalt u af naar het voorschip waar zich de Kombuis (keuken) en zithoek bevind. In het voorschip bevind zich een doorgang naar de Machinekamer. Dit is letterlijk het “hart”van het schip. Zodra de acht cilinder MWM scheepsdiesel wakker word gaat er een trilling door de geklonken romp en komt het schip tot leven. Achter in de machinekamer is een doorgang naar de achterhut waar zich een ruime en romantische gastenhut voor twee personen bevind, met eigen douche en toilet. Ja ja, als deze sleepboot eens kon vertelen. Sleepboot Willem word dit jaar 85 jaar varen boordevol een schip met karakter, de vele originele details zijn een lust voor het oog.

Het vaargebied

Zoutkamp is een dorp met een uitgebreide historie. Een dorp dat in de tachtigjarige oorlog een verdedigingsschans was en daarna vooral een bruisende vissersplaats was, gelegen aan de Lauwerszee. Tegenwoordig komt de zee niet meer tot aan Zoutkamp. Bij Zoutkamp komen nu het Reitdiep, de Lauwers en het Hunsingo kanaal bij elkaar, om zo een aantal kilometers verder in het Lauwersmeer te stromen. Na het verdwijnen van de visserij uit de havens van Zoutkamp, is het uitgegroeid tot een toeristische trekpleister, en terecht! Zoutkamp ademt nog altijd de sfeer uit van toen, met zijn monumentale sluizen, en zijn vele water, en de kades waar regelmatig nog viskotters aanmeren is er altijd wel iets te doen is, ook de vele terrassen met uitzicht op de haven. Aan de overzijde van de oude zeedijk bij Zoutkamp ligt het nationaal park Lauwersmeer en werelderfgoed Waddenzee.

Het vaar (en slaap) programma

Dagtochten: Verras uw familie, vrienden of collega's eens met een onvergetelijke dag aan boord van een authentieke sleepboot. Zelf eens aan het roer staan tijdens een onvergetelijke vaardag rond het Lauwersmeer. De ultieme manier om je vakantie in het noorden van het land of de wadden eilanden helemaal kompleet te maken. Wat een avontuur!

Praktijk training: Voor kleine groepen pleziervaarders organiseren wij praktijk ervaringsdagen waarbij u uitleg krijgt vanuit de stuurhut van de sleepboot. De stuurhut van sleepboot Willem is de beste praktijkruimte voor een leerzame vaar training. Leer alles over het samenspel tussen beroeps en pleziervaart. Behalve dat u een onvergetelijke dag beleefd, neemt u ook nog eens een heleboel extra vaar kennis, inzicht (en een enorme glimlach) mee naar huis.

Groepen: Aan boord is tijdens vaartochten plaats voor maximaal 12 personen. Bij (er)vaartrainingen zal 10 personen het maximum zijn.

Romantisch overnachten voor twee

Tip! Verras uw partner eens met een romantische overnachting aan boord van een sleepboot.

Wilt u eens overnachten op een echte authentieke Sleepboot. Het kan in Zoutkamp alwaar de Sleepboot, genaamd Willem, aan het Reitdiep afgemeerd ligt speciaal voor jou en je partner. Sleepboot Willem is in 1930 gebouwd en straalt nog helemaal die oude nautische sfeer uit. Authentieke details zijn er te over op de boot en alleen dat al is eigenlijk de moeite waard. Hoe gaaf is het dan dat je met 2 personen op de boot kunt overnachten?! Nog leuker wordt het als je ook nog eens weet dat jij en je partner de enige zijn op de boot, je hebt Sleepboot Willem helemaal voor je alleen en je mag overal op het schip komen om zo alles goed te kunnen bekijken en ervaren. Van stuurhut tot machinekamer... het is 100% voor jou! Lekker romantisch met een hapje en een drankje over het water kijken, heerlijk slapen in de gezellige achterkajuit en de fraaie omgeving per fiets te verkennen.

 • Incl een heerlijke fles wijn bij aankomst.
 • Ontbijt verzorgt door de plaatselijke bakker.
 • Bedlinnen en handdoeken.
 • Toeristenbelasting en eindschoonmaak.

Prijsinformatie

Dagtochten:

Dagtocht via Lauwersmeer naar Lauwersoog, afzetten en vervolgens wandeling (+/- 1 uur naar keuze (boswachter, visserijhaven, Waddenkwartier, Nationaal park Lauwersmeer etc.)
Hele dag: € 1225 incl. BTW (10u tot ± 17u, incl. schip en bemanning, Lunch, koffie, thee ed)Max 12 personen

Dagtocht via Lauwersmeer naar Lauwersoog. Schutten door zeesluis, Havenrondvaart visserijhaven en/of Waddenzee.
Hele dag: € 1340 incl. BTW (9u tot ± 17u, incl. schip en bemanning, Lunch, koffie, thee ed)Max 12 personen

Halve Dagtocht op het Lauwersmeer. Onderweg koffie en gebak, terugkomst in Zoutkamp lunch en bezoek Visserijmuseum. Max 12 personen
Tijd: morgen/ middag/ hele dag, prijs in overleg.
Doelgroep: Plattelandsvrouwen, personeelsvereniging, teambuilding.

Tijdens de tocht is er altijd een tweede “kapitein” aan boord om iedereen voldoende persoonlijke aandacht en uitleg te kunnen geven.

Vaartraining dagtocht:

(Er)Vaartraining Dagtocht via Lauwersmeer naar Lauwersoog, onderweg diverse onderwerpen behandelen zoals: Marifoonbediening, betonning, bruggen/ sluizen, kaartlezen (dieptes ed), wind/ weer, Touw (knopen en splitsen) af en aanmeren, Zelf sturen, verdieping vaarbewijs etc.
Optie: Schutten door de zeesluis Lauwersoog, Havenrondvaart door de visserijhaven en/of Waddenzee.
Tijdens de tocht is er altijd een tweede “kapitein” aan boord om iedereen voldoende persoonlijke aandacht en uitleg te kunnen geven. Doelgroep: Watersporters (beginners en gevorderen), geïnteresseerden, teambuilding, personeelsvereniging. Max. 10 personenDoelgroep: Kajakers, zien en gezien worden. Mogelijkheid tot meenemen Kajak.
Tijd: 8:30 tot ± 17:00 uur vanaf € 1467 (incl. BTW, Koffie/ thee ed, Lunch, (er)vaartraining) Afhankelijk van de doelgroepen en wensen werken we het programma verder uit en hierin een prijsvoorstel doen.
Alle dagtochten kunnen worden afgesloten met een 3 gangen diner in Restaurant “ZK 86” te Zoutkamp.

Romantisch overnachten:

Prijs per nacht voor twee personen: vanaf € 110. (prijzen zijn per nacht, incl. ontbijt en toeristenbeslasting) Inschepen vanaf 15 uur en op de dag van vertrek kunt u tot 11.00 uur op het schip verblijven

Weekend arangement: € 344. Aankomst vrijdag, vertrek maandagochtend. Hierbij zit inbegrepen:

 • Een heerlijke fles wijn bij aankomst.
 • Ontbijt verzorgt door de plaatselijke bakker.
 • Toegangskaarten voor het visserijmuseum.
 • Een driegangen diner bij restaurant “ZK 86” ( exl drankjes).
 • Bedlinnen en handoeken.
 • Toeristenbelasting en eindschoonmaak.

Let op:

 • De Willem blijft een schip en schepen zijn slecht toegankelijk voor minder validen (kinderen). U komt relingen, opstappen, trappen en lage doorgangen tegen aan boord.
 • Tijdens de vaart verboden om de Machinekamer te betreden
 • Tijdens de vaart dient u ten aller tijde de instructies van de bemanning op te volgen.
 • Kinderen toegestaan vanaf 16 jaar
 • Vaartocht is op eigen risico
 • De schipper/ eigenaars behouden zich altijd het recht om de vaartocht uit te stellen/ niet door te laten gaan, het geld word dan terug gestort.
 • Alle prijzen incl. BTW